Acoustic Field

The British Columbia Truth and Reconciliation Archive

 

Comprehensive Design Studio / University of British Columbia / 2014
Book prize, SALA Projects 2014 / In collaboration with Eric Lajoie

 

 

Inspired by the oral histories and storytelling traditions of First Nations cultures, in opposition to the Western practices of written record keeping and archiving, Acoustic Field imagines the British Columbia Truth and Reconciliation Archive as a territory of indoor and outdoor aural environments. The building is situated in a sunken garden between the two major libraries of the University of British Columbia. Sheltered by the elevated archive, the ground plane of the site constitutes an acoustic landscape in which there are five autonomous and acoustically focused chambers, whose experiential qualities are tuned for the activities of listening, recording, storytelling, reflection and gathering.

 

The archival storage and ancillary programs are housed in an expansive box, raised off the ground on concrete piers and accessed through glass lobbies enveloping these cores. The volume of the archive is punctured by a series of courtyards, some of which are occupied by the acoustic chambers, while others provide natural lighting and space for gardens. Against the backdrop of the archive’s silence, the acoustic chambers and the surrounding landscape provide a gradient of aural experiences that range from spaces for encountering oral histories related to Truth and Reconciliation, to spaces for celebrating the continued importance of oral traditions in the present.

 

 

 

 

© Lőrinc Vass 2019. All rights reserved.